Cat de sigure trebuie sa fie creioanele colorate pentru copii?

Cat De Sigure Trebuie Sa Fie Creioanele Colorate Pentru Copii? -

De la cateva luni, copiii sunt expusi numeroaselor produse si jucarii, acesta fiind motivul pentru care siguranta acestora si mentiunile legate de varsta sunt prioritati absolute pentru parinti. Jucariile din plastic sau de plus, cartonasele, jocurile Montessori si chiar creioanele sau acuarelele sunt doar cateva dintre elementele care intra in contact cu cei mici si trebuie sa respecte standarde stricte de siguranta. 

De la varsta de doi ani, copii sunt introdusi activitatilor creative, in special coloratul sau pictatul. Daca in ceea ce priveste acuarelele sunt recomandate cele pe baza de apa, creioanele sunt o poveste aparte. 

Creioanele colorate sunt adesea primele instrumente de arta pe care le folosesc copiii, fiind prezente in case, gradinite si scoli. Aceste instrumente de desen sunt doar mijloace de exprimare artistica, prin care copiii isi dezvolta creativitatea si abilitatile motorii fine.

Doar ca pentru a fi folosite de copii atat de mici trebuie sa nu contina substante toxice sau componente periculoase, care se pot sparge sau rupe si ingera, care le-ar putea pune in pericol sanatatea.

Sa trecem in revista materialele din care sunt fabricate creioanele colorate

Siguranta creioanelor colorate este data de materialul din care acestea sunt fabricate: o combinatie de ceara, pigment si lemn. In primul rand, pigmentii folositi trebuie sa fie non-toxici. In trecut, unele creioane colorate au avut pigmenti pe baza de metale grele (plumb, crom sau cadmiu), extrem de periculoase. Astazi, legislatia interzice utilizarea acestor substante in produsele destinate copiilor, insa parintii trebuie sa verifice intotdeauna eticheta produselor si sa se asigure ca acestea sunt conforme cu reglementarile.

De cealalta parte, ceara folosita in creioane trebuie sa fie de calitate alimentara, adica sigura in cazul in care copilul decide sa o mestece sau sa o inghita. In ultima instanta, lemnul din care sunt realizate creioanele trebuie sa fie, de asemenea, netratat cu substante chimice nocive si sa nu prezinte aschii care ar putea rani copilul.

Testarea si certificarea produselor

Pentru a garanta siguranta creioanelor colorate, producatorii trebuie sa supuna produsele unor teste riguroase si sa obtina certificari din partea organizatiilor independente. Aceste teste includ verificarea continutului de substante toxice, evaluarea durabilitatii si stabilitatii produselor si testarea impactului asupra sanatatii in caz de ingestie accidentala.

Aceste reglementari sunt elaborate de organizatii internationale si nationale, cum ar fi Organizatia Internationala de Standardizare (ISO), Comisia Europeana si Comisia pentru Siguranta Produselor de Consum din Statele Unite (CPSC).

Un exemplu de reglementare importanta este Directiva Europeana privind Siguranta Jucariilor (2009/48/CE), care stabileste cerintele de siguranta pe care trebuie sa le indeplineasca jucariile comercializate in Uniunea Europeana. Aceasta directiva include cerinte privind compozitia chimica a materialelor, proprietatile fizice si mecanice, inflamabilitatea, igiena si radioactivitatea. Produsele conforme cu aceasta directiva poarta marcajul CE, care atesta conformitatea cu standardele europene de siguranta.

In Statele Unite, Actul de Imbunatatire a Sigurantei Produselor pentru Copii (CPSIA) impune cerinte stricte privind testarea si certificarea jucariilor si altor produse destinate copiilor. CPSIA include limite stricte privind continutul de plumb si ftalati in produsele pentru copii si impune cerinte privind testarea periodica a acestor produse de catre laboratoare acreditate.

Ce au de facut educatorii si parintii?

In ciuda reglementarilor stricte si a testelor riguroase, parintii si educatorii trebuie sa stie cum sa identifice produsele sigure. In cazul parintilor, acestia trebuie sa citeasca cu atentie etichetele si caute mentiuni ale certificarilor de siguranta. In egala masura se recomanda achizitia de la producatori de incredere, care au o reputatie solida in ceea ce priveste calitatea si siguranta produselor pe care le ofera.

Cat ii priveste pe educatori, acestia trebuie aleaga materiale arts & crafts care sa respecte aceste standarde. In plus, educatorii trebuie sa-si faca timp pentru a le explica celor mici importanta folosirii adecvate a acestora si pentru a-i supraveghea indeaproape in timpul activitatilor de desen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.